Søndag d. 7. november 2021, kl. 17:00

Vi vil mindes dem der ikke er hos os længere. Vi vil sætte dagen af til den kærlighed, der nu er blevet hjemløs.

Til gudstjenesten vil der blive læst navne op, på dem, som vi har mistet i årets løb og derudover er det muligt at få læst de navne op, som man ønsker. Sorg har ingen alder og alle er hjerteligt velkommen.

Her i kirken kan man måske sige, at afslutningen på efteråret og vinterens begyndelse markeres ved allehelgen i november. Dagen, hvor vi mindes de døde, som vi savner. Til den anledning har Kierkegaard forfattet en bøn, som både rummer efterårets tabserfaring og det håb, som kan bære gennem selv den strengeste årstid:

”Men du, o Gud, du uforanderlige, du er uforandret altid at finde, og lader dig uforandret altid finde, ingen rejser, hverken i liv eller død, så langt bort, at du ikke er at finde, at du ikke er der, du er jo overalt…"

Efteråret er for mange en vemodets og eftertankens tid. Sommeren er endegyldigt forbi, og vinteren nærmer sig. Det minder os om vores egen erfaring af selv at være på vej fra én tilstand til en anden, ja, det minder os jo om, at også vi lever på forgængelighedens vilkår. Ligesom resten af naturen. Det kan give en følelse af afmagt og melankoli, men også en længsel efter, at der bag det tiltagende mørke gemmer sig noget andet end intethed.

"Af foråret og efteråret holder jeg mest af det sidste. For om foråret ser man ned, men om efteråret kigger man op."

Nogenlunde sådan skriver Søren Kierkegaard i et af sine notater.

Kierkegaard, som om nogen kan kaldes efterårets store teolog. Tanken er naturligvis, at mens blikket om foråret drages ned mod skovbunden og alt, hvad dér spirer frem efter vinterens dvale, så er det om efteråret træernes vidunderlige brand i flere nuancer end vi kan tælle, der drager opmærksomheden. Op mod sig, men måske også videre op, op til himlen, som netop nu i oktober går ind i sin mest dramatiske periode.

Til gudstjenesten vil der være musik af cellist Veronika Kroell Voetmann, kirkesanger Annett Bloch-Jørgensen og organist Henning Nielsen. Præst er Sarah Thorngreen Auken.

Allehelgensgudstjeneste
Sarah Auken